Dostupni linkovi

Josipović tražio od Hrvatske predsjednice da se uključi u REKOM


 Ivo Josipović, bivši predsjednik wžugk
Ivo Josipović, bivši predsjednik wžugk

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je pismo aktuelnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem ju je pozvao da se uključi u inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM), ali mu ona ni nakon mjesec dana nije odgovorila.

"Time biste Hrvatsku pozicionirali kao predvodnicu u regiji kada je reč o suočavanju s prošlošću i rješavanju bolnih humanitarnih pitanja koja opterećuju unutrašnje i međunarodne odnose. Posebno, utvrđivanje sudbine nestalih osoba važan je deio humane politike koju je Hrvatska vodila u odnosu na žrtve rata", naveo je Josipović u pismu, u koje je agencija Beta imala uvid.

On je podsjetio da se kao nestali još vodi više od 2.000 građana Hrvatske i dodao da su napori da se počinioci zločina otkriju i kazne, da se otkrije sudbina nestalih te da ih se dostojno pokopa, samo djelimično dali rezultat.

"Slobodan sam Vam skrenuti pažnju na činjenicu da, osim napora državnih tijela da se kazne počinioci ratnih zločina i riješi pitanje sudbine nestalih osoba, već više godina djeluje inicijativa REKOM. Tu sam inicijativu u vrijeme mog predsjedničkog mandata podržavao zajedno sa drugim predsjednicima ili premijerima iz novonastalih država u regiji", naveo je Josipović.

Dodao je, da su u navedenoj inicijativi učestvovali i istaknuti stručnjaci, a da je njegova izaslanica bila profesorica Zlata Đurđević sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Djelovanjem eksperata otpale su mnoge kritike statuta REKOM-a pa smatram da je time postavljena dobra osnova za nastavak plemenite misije REKOM-a", naveo je Ivo Josipović.

XS
SM
MD
LG