Dostupni linkovi

Referendum protiv manjina ometa i vlast i oporba


Skupljanje potpisa za još jedan referendum, ilustrativna fotografija
Skupljanje potpisa za još jedan referendum, ilustrativna fotografija

Građanska inicijativa "Narod odlučuje", koja planira organizirati referendum kojim bi se među ostalim odlučilo o smanjenju prava manjinskih zastupnika, tvrdi da im i vlast i opozicija traženjem da plaćaju pristojbe za korištenje javnog prostora opstruiraju referendum. Oni su dimna zavjesa da se zaboravi težak poraz desnice i Katoličke crkve oko Istanbulske konvencije, kažu analitičari.

Grad Zagreb je za najavljenih 317 lokacija za prikupljanje potpisa zatražio pola milijuna kuna (oko 66 i po tisuća eura), pa je klerikalna inicijativa „Narod odlučuje“ broj lokacija smanjila na 20. U Splitu im je od traženih 110 lokacija odobreno tek 10, a u Osijeku im se po lokaciji traži 200 kuna (25 eura), pa će morati odustati od mnogih od predviđenih 47 lokacija.

Kako su u tim, ali i drugim gradovima gdje se susreću sa sličnom problemima, na vlasti i lijevi i desni, klerikalni aktivisti tvrde da im u organizaciji referenduma na kojem bi se građani izjasnili žele li manje zastupnika i više preferencijalnog glasanja, ali i smanjenje broja manjinskih zastupnika i suspenziju njihovog prava da glasaju o proračunu i o formiranju vlade, noge podmeću i vladajući s desna i oporba s lijeva. U ime inicijative „Narod odlučuje“ Dominik Knezović.

Smanjivanje političkih prava građana: Zvonimir Troskot i Dominik Knezović
Smanjivanje političkih prava građana: Zvonimir Troskot i Dominik Knezović

„U ovakvim potezima vladajućih i oporbe da se onemogući i oteža dodatno izjašnjavanje na referendumu vidimo smanjivanje političkih prava građana.“

Oni tvrde i da njihov zahtjev da se smanji broj manjinskih zastupnika i da im se oduzme pravo odlučivanja o proračunu i formiranju vlade neće oslabiti hrvatsku poziciju u traženju da hrvatska manjina dobije zajamčeno mjesto u Skupštini Srbije.

Ova se referendumska inicijativa iznjedrila iz istog gnijezda iz kojeg je izišao referendum o braku, koji je na radost konzervativaca u Ustav unio definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, a notorna Željka Markić iz klerikalne udruge „U ime obitelji“ u isto vrijeme kada i oni pokreće referendum kojim bi Hrvatska otkazala Istanbulsku konvenciju protiv nasilja nad ženama i u obitelji, koja je jedva jedvice izglasana i još nije čak niti ratificirana.

Ministar uprave Lovro Kuščević već je kazao da za sada nije za izmjene izbornog zakona, i naznačio da će Vlada ovaj referendumski zahtjev uputiti na ocjenu ustavnosti. Organizatori referenduma u ponedjeljak započinju sa sakupljanjem potrebnih 10 posto potpisa svih upisanih birača kako bi se referendum mogao održati, međutim politički analitičar i dobar poznavatelj hrvatskog Ustava Žarko Puhovski u izjavi za naš program upozorava da njihova referendumska pitanja pokazuju da njihovi autori ne vladaju materijom. O čemu se onda radi?

„To je jedan zbrkani tekst koji hoće postići neku vrstu gužve i galame, odnosno skretanje pozornosti sa teškog neuspjeha kojeg su sa neuspjehom da spriječe izglasavanje Istanbulske konvencije doživjeli oni, ali i cijela vrhuška Katoličke crkve koja se uz njih postavila. Ovu referendumsku inicijativu će Ustavni sud – što je predsjednik Suda Miroslav Šeparović već unaprijed dao da se shvati – gotovo sigurno odbiti, a oni će se u međuvremenu vrtjeti u javnosti kao novi čimbenici na desnici, a samo o tome se i radi.“

Prepreke ovoj inicijativi s lijeva i s desna nisu samo reakcija na očitu odbojnost koju njeni organizatori imaju prema manjinama, nego i rezultat činjenice da je sve više građanskih inicijativa koje uzimaju prostor dosadašnjem političkom spektru.

Gungula protiv Istanbulske uperena na premijera: Andrej Plenković
Gungula protiv Istanbulske uperena na premijera: Andrej Plenković

Tako je i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u najnovijem interviewu kazao da je cijela gungula oko protivljenja Istanbulskoj konvenciji bila „u 95 posto“ uperena protiv njega, i da u Hrvatskoj postoji cijeli jedan opasni trend formiranja građanskih inicijativa koje žele preuzeti ulogu predstavničke demokracije i političkih stranaka.

„Taj fenomen je vidljiv iz aviona. Imate ga na desnom spektru - primjerice gospođa Markić, imate ga na lijevom spektru – Živi zid, imate ga ne nekom kvazi-suverenističkom – Most. To su sve de fakto derivacije nevladinog sektora koje zadiru u politički sustav.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG