Dostupni linkovi

Mahathir (92) položio zakletvu kao novi premijer Malezije


Mohamad Mahathir
Mohamad Mahathir

Pobjednik izbora u Maleziji, bivši premijer Mahathir Moamad, položio je zakletvu pred kraljem te zemlje, i tako još jednom preuzeo dužnost šefa vlade u 92-goj godini života. Polaganje zakletve uživo je prenosila TV.

Mahathirov povratak na vlast u Maleziji i rezultat izbora predstavlja veliko iznenađenje, navode posmatrači.

Malo prije toga je javljeno da je malezijski kralj Sultan Muhamad V, odlučio je da pozove Mahathira Mohamada da formira sljedeću federalnu vladu, saopštila je kraljevska palata u četvrtak.

Nekadašnji premijer Malezije, Mahatir Mohamad je sa koalicijom opozicionih stranaka pobijedio na parlamentarnim izborima.

U saopštenju iz kraljevske palate se navodi, da će Mahathir položiti zakletvu u 21 i 30 po lokalnom vremenu.

"Njegovo veličnastvo snažno podržava i poštuje demokratske procese i želje po ovom pitanju" navodi se.

Mahathir je vladio Malezijom čeličnom pesnicom od 1981. do 2003., a danas će u starosti od 92 godine postati najstariji izabarani lider na svijetu.

Njegova alijansa sastavljana pd četri stranke porazila je Barisijan nacionalnu koaliciju dosadašnjeg premijera Nadžiba Razaka, koji je nekada bio Mahathirov proteže, ali je u međuvremenu postao ljuti rival.

Ranije danas, Razak je priznao poraz, poručujući:

"Prihvatam presudu naroda", reako je Razak, dodajući da imajući u vidu da niti jedna stranka nije osvojila prostu većinu, malezijski kralj treba da odredi ko će biti sljedeći premijer.

XS
SM
MD
LG