Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Okončan protest taksista u Beogradu


Beogradski taksisti blokirali Slaviju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Taksisti iz Ugovorne privredne komore prekinuli su protest u centru Beograda nakon što su postigli sporazum sa resornim ministarstvom. Time je okončana blokada Trga Slavija, koji je bio neprohodan od četvrtka ujutro.

Kako javlja N1, dogovoreno je da predstavnici taksista iz Ugovorne privredne komore budu uključeni u radnu grupu za izradu Zakona o izmenama i dopunama zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i u Koordinaciono telo za praćenje primene propisa i podršku punoj implementaciji zakona u obavljanju delatnosti taksi prevoza u drumskom saobraćaju na teritoriji Srbije.

Kako je saopšteno nakon postignutog dogovora, Zakonom o izmenama i dopunama zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju predviđene su odredbe kojima će biti onemogućeno i sankcionisano nezakonito organizovanje taksi prevoza putem interneta i drugih elektronskih medija.

Podsetimo, deo taksista je u četvrtak u šest sati ujutro blokirao saobraćaj na Slaviji. Taksi vozila bila su raspoređena celim kružnim tokom na tom trgu, a veliki broj taksi vozila bio je parkiran i ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici koja je bila zatvorena za putnička vozila.

Taksisti su od Vlade Srbije zahtevali da sasluša njihove predloge za izmene Zakona o prevozu putnika, sprečavanje ulaska novog taksi prevoznika „Kameo“ (Cameo), ukidanje internet aplikacije "Kar go“ (CAR:GO), ograničenje broja prevoznika i promenu zakonske odredbe po kojoj prevoznik koji izgubi taksi dozvolu, ne može da je ponovo dobije niti da se zaposli kao vozač.

U razgovoru za RSe neki od okupljenih na Slaviji su rekli da se izmenama zakona uvodi mogućnost da tri vozača upravljaju jednim vozilom, što bi kako kažu značajno povećalo ionako veliki broj taksista u Beogradu.

„Ako se njima izađe u susret i dođe do poništavanja uslova za izlazak na taksi, od sadašnjeg broja taksista mi bi za par meseci imali 20.000 taksista. To bi omogućilo Kameu da izvlači profit, jer bi ljudi radili na neku minimalnu platu, kao i u nekim drugim delatnostima“, rekao nam je Mihajlo Trišić, jedan od taksista koji su obustavili rad.

Učesnik protesta koji nam se predstavio samo kao Rade, taksira već 35 godina. Uveren je da bi model „Kamea“ i „Kar goa“ vrlo brzo usvojila i sadašnja taksi udruženja.

„Dolazak ’Kar goa’ utiče na taksi vozače na taj način što vi radite za gazdu sa njegovim vozilima za platu, a mi smo za sada samostalni preduzetnici. Ja kao preduzetnik radim za neku firmu tako što plaćam usluge njihovog radio centra i to je sve. Samim tim, velika udruženja će se ponašati isto kao i ’Kar go’. Kupiće svoje automobile i zaposliti svoje ljude, jer svakom se isplati da mu auto radi non-stop. Oni traže tri radnika na jedan auto. Dakle, 24 sata auto radi i ostvaruje profit gazdi“, kaže taksista Rade.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, komentarišući protest dela taksista, rekla da taksisti nemaju pravo da blokiraju život Beograđana. Ona je dodala da joj nisu jasni zahtevi taksista, „jer svi njihovi zahtevi postoje u izmenama i dopunama zakona“:

„Dakle, oni smatraju da će doći do povećanja broja taksista – neće. Oni ne žele ’Uber’ (privatan kompanija, prim. RSE) – neće je biti. Oni ne žele aplikaciju ’Kar go’ (CAR:GO) – neće je biti. Ne postoji ni jedan jedini razlog za bilo kakvu vrstu štajka“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je dodala da „ne postoji nijedan zakon“ o kojem Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva nije razgovaralo.

„Od 6.500 taksista, koliko ih je registrovano u Beogradu, mi imamo razgovore sa 6.000 njih. Dakle, ako je 98 posto njih složno, ne vidim razlog da bilo ko pravi problem“, rekla je Zorana Mihajlović.

Kompanija „Kar go“ je ranije odbacila kao netačne navode taksista da ta kompanija posluje nelegalno, jer je njihova firma registrovana u Agenciji za privredne registre, ima registrovane vozače, plaća porez i nudi transparentnu uslugu svojim korisnicima.

Dodaju da „Kar go“ nudi usluge svojim korisnicima, koje nisu iste kao klasične usluge taksista jer nemaju taksimetar, tablu na krovu, uslugu naplaćuju elektronski putem aplikacije, nemaju kol centre i dispečarski centar.

Dodaju da njihova platforma digitalnim putem nudi usluge "limo servisa", odnosno iznajmljivanja vozila sa vozačem, kao i da je inspekcija u više navrata utvrdila da se sve radi po zakonu.

„Kar go“ je demantovala i navode taksista da su njihovi vozači nekvalifikovani, istakavši da oni moraju položiti test poznavanja grada, imati minimum pet godina vozačkog iskustva, potvrdu o neosuđivanju, osiguranje putnika u vozilu i vozilo koje nije starije od 10 godina.

XS
SM
MD
LG