Dostupni linkovi

Makron pozvao na smirivanje tenzija između Izraela i Sirije


Emanuel Makron sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ahenu

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na smirivanje tenzija izmedju Izraela i Irana posle uzajmanih napada preko sirijske teritorije, saopštila je Jelisejska palata.

"Makron poziva na smirivanje tenzija i danas će o tome razgovarati s nemačkom kancelarkom" Angelom Markel, s kojom će se sastati u Ahenu, dodaje se u saopštenju.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da je izraelska vojska tokom noći pogodila skoro sve iranske infrastrukture u Siriji, kao odgovor na raketne napade sa tih položaja na Golansku visoravan.

Te tenzije su pojačane i zbog nesigurne sudbine nuklearnog sporazuma Irana i šest velikih sila posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz tog dogovora.

Makron je prošlog vikenda u intervjuu nemačkom listu Špigl upozorio na mogućnost sukoba u slučaju povlačenja SAD iz sporazuma koji je posle dugih i teških pregovora postignut u julu 2015. izmedju Irana i šest velikih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Povlačenje SAD iz sporazuma "bi moglo da znači otvaranje Pandorine kutije i mogućnost nekog rata", rekao je tada Makron.

Trampova odluka izazvala je osudu Irana kao i razočarenje ostalih potpisnica sporazuma.

XS
SM
MD
LG