Dostupni linkovi

Assad: Hemijsko oružje ne posjedujemo još od 2013.


Napad smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Napad navodnim smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu, 8. april 2018.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad (Bašar el Asad) negirao je da Sirija posjeduje arsenal hemijskog oružja i odbacio optužbe da su njegove snage upotrijebile takvo oružje protiv civila u sirijskom gradu Duma, prenijeli su lokalni mediji.

On je u intervjuu listu Katimerini naglasio da Sirija ne posjeduje hemijsko oružje još otkako ga se odrekla 2013. godine.

"Međunarodna agencija za hemijsko oružje (OPCV) je sprovela istragu o tome i jasno je dokumentovano da mi nemamo takvo oružje", rekao je Assad tokom prvog intervjua otkako su SAD, Velika Britanija i Francuska 14. aprila izvršili napad na Siriju, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Dumi.

Assad je napomenuo da su "priče Zapada", u kojima je Damask optužen za upotrebu hemijskog oružja, pokrenute nakon pobjede sirijske vojske.

"To je farsa, veoma primitivna predstava, sa ciljem da se napadne sirijska vojska. Zašto? To je najvažniji dio: kada su teroristi izgubili, SAD, Francuska i Velika Britanija, kao i njihovi drugi saveznici koji žele da destabilizuju Siriju, izgubili su jednog od glavnih aduta. Zato su morali da napadnu sirijsku vojsku, samo da bi podigli moral terorista i spriječili sirijske snage da oslobode još neka područja u Siriji", izjavio je sirijski predsjednik.

Situacija u Siriji je ozbiljno eskalirala u posljednjih nekoliko sedmica, nakon što je veliki broj medija optužio Damask za upotrebu hemijskog oružja u Dumi u području istočne Gute.

XS
SM
MD
LG