Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Dvadesetog maja bit ću s Erdoganom u Zetri


Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdogan, Istanbul, 2016.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je jedna od tema razgovora bila i dolazak predsjednika Turske u BiH, a Izetbegović je potvrdio da će i on s Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan) prisustvovati skupu u Zetri 20. maja.

Angela Merkel je članovima Predsjedništva BiH postavljala pitanja da li će Erdogan doći u Sarajevo, da li će održati predizborni skup, jesu li ga pozvali članovi Predsjedništva i tako dalje.

"Ja sam joj odgovorio da se tu radi o skupu Unije turskih evropskih demokrata, njihovom 6. kongresu, na kojem će prisustvovati Erdogan i ja s njim. Merkel sam kazao da je Erdogan prijatelj BiH, da ništa loše Turska i Erdogan nisu uradili prema BiH. Nema nikakav razlog da mi imamo neki loš odnos prema tome što će on doći u BiH. Mi isto u Njemačku znamo doći pa lobirati za glasove, evo recimo i za SDA. U BiH dolazi u Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, Milorad Dodik odlazi u Srbiju na predizborne skupove", naglasio je Izetbegović.

Dodao je da ne misli da BiH može imati problema zbog Erdoganovog skupa u Sarajevu.

"Imat ćemo njegovu radnu posjetu i možemo imati nešto dobro za BiH. Ne vidim zašto bi Erdoganova posjeta trebala biti sporna i Njemačkoj. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi u BiH, a oboje su dobrodošli", zaključio je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG