Dostupni linkovi

Tači i Merkel razgovarali o odnosima Kosova i Srbije


Hašim Tači i Angela Merkel
Hašim Tači i Angela Merkel

Sporazumi koji su postignuti u okviru dijaloga Kosova i Srbije moraju da se sprovedu, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Berlinu.

Ona je na zajedničkoj konferenciji rekla da su odnosi Kosova i Srbije glavno pitanje na evropskom putu dve zemlje, što je bila i tema razgovora Merkelove i Tačija.

Kako je kazala, to nije laka tema ali bilo je pomaka po tom pitanju. O odnosima Kosova i Srbije rekla je da će biti reči i na Samitu u Sofiji.

Merkel je bilaterlane odnose Kosova i Nemačke ocenila dobrim. Dodala je da je Kosovo od proglašenja nezavisnosti postiglo dosta toga, da je napredovalo na putu ka EU, ali da još uvek postoje problemi i izazovi koji nisu rešeni. Kao izazove pomenula je vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i veliku nezaposlenost.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, poručio je nemačkoj kancelarki da je Kosovo spremno da otvori konačno poglavlje sa Srbijom kako bi se postigao zakonski obavezan sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Znam da konačna faza dijaloga neće biti laka ni za Kosovo ali ni za Srbiju. Ali, nema drugog puta za napredak ni za Kosovo ni Srbiju osim dijaloga i sporazuma. Zajedno trebamo da pronađemo način da postignemo jedan konačan sporazum koji će okončati tragičnu istoriju i otvoriti put mira i pomirenja između naših naroda. Sporazum između Kosova i Srbije treba da se okonča recipročnim priznanjem jer se samo tako uklanjaju sve smetnje za članstvo Kosova i Srbije u EU“, kazao je Tači.

On je takođe istakao važnost sprovođenja svih sporazuma i pozdravio aktivnu ulogu nemačke kancelarke u ovom procesu.

Tači je ocenio da je današnji sastanak sa kancelarkom Merkel još jedna potvrda prijateljskih odnosa Kosova i Nemačke. Zahvalio se Merkelovoj na svoj pruženoj pomoći Nemačke u izgradnji države Kosovo.

XS
SM
MD
LG