Dostupni linkovi

Vojska Srbije nije položila vence na spomenik Mihajloviću


Vojska Srbije
Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je informaciju koju su preneli neki mediji u regionu da je delegacija tog Ministarstva povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom položila vence na spomenik Draži Mihajloviću, komandatntu četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata, na Ravnoj gori.

U odgovoru Ministarstva odbrane koje je upućeno Radiju Slobodna Evropa stoji da predstavnici tog resora Vlade Srbije i Vojske Srbije zvanično polažu vence na spomen obeležja koja su obuhvaćena odgovarajućim godišnjim planovima.

Precizira se da je reč o: Planu učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u međunarodnim aktivnostima posvećenim očuvanju dostojanstvenog sećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti i Planu učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u obeležavanju godišnjice istorijskih oslobodilačkih ratova Srbije.

“Delegacija Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nije položila venac na bilo kom mestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa pomenutim državnim programom, pa tako ni na spomenik Draži Mihajloviću”, navodi se u odgovoru koji nam je upućeno putem mejla.

Podseća se i da pomenute planove donosi Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koji čine ministri unutrašnjih poslova, prosvete, odbrane, kulture i informisanja, dok je na njegovom čelu ministar za rad, boračka i socijalna pitanja (trenutno je na toj funkciji Zoran Đorđević, koji je do prošle godine bio ministar odbrane).

Podsetimo, Draža Mihajlović je rehabilitovan pred Višim sudom u Beogradu pre tri godine. Zbog saradnje sa nemačkih okupatorom je osuđen na smrt i streljan 1946. godine. Mesto gde je sahranjen nije poznato. Tokom devedesetih mu je podignut spomenik na Ravnoj gori, na zapadu Srbije, mestu okupljanja četničkih snaga tokom Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG