Dostupni linkovi

Hrvatska: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svečanom akademijom u Zagrebu i polaganjem vijenaca u više hrvatskih gradova obilježen je u Hrvatskoj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) Franjo Habulin rekao je kako Dan pobjede nad fašizmom slavi cijela Europa i da nije slučajno što se Dan Europe i Dan pobjede slave na isti datum.

"Obilježavamo i Dan Europe, koji je nimalo slučajno proglašen na isti dan. Potpisana je bezuvjetna kapitulacija fašističkih sila i završen je Drugi svjetski rat. Naša je dužnost prema onima koji su se borili za slobodu da prenesemo činjenice. Na temeljima antifašizma rasla je Europa", rekao je, dodajući da će SABA i dalje njegovati uspomenu na 9. svibnja, "taj slavan i značajan datum".

Kao izaslanik Vlade, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da se Hrvatska temelji na antifašističkim vrijednostima, pri čemu je podsjetio kako je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman njegovao te vrijednosti.

Izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da se jedino podsjećanjem na borbu protiv fašizma može spriječiti da se isto dogodi u budućnosti.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) podsjetio je na nedavni govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini.

"Žrtve se sve više zaboravlja, a fašiste sve češće pokušava prikazati kao žrtve, pa čak i kao 'heroje koji su u Južnoj Americi tražili svoj prostor slobode'," kazao je.

Svoj govor zaključio je riječima: "Smrt fašizmu."

XS
SM
MD
LG