Dostupni linkovi

Gojković: BiH je najbliži partner Srbije


Maja Gojković
Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je danas da je poseta svih šest članova Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Beogradu "istorijski čin" koji simbolično pokazuje koliko je BiH stalo do dobrih i jakih veza sa Srbijom.

Ona je posle razgovora sa delegacijom iz BiZ kazala da je ta država najbliži partner Srbije i da Beograd želi čvrsto da sarađuje sa centralnim vlastima BiH i oba entiteta.

"Prvi put u istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje imamo priliku da vodimo razgovore sa delegacijom koju čine svih šest članova Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovde su predstavnici sva tri naroda u BiH što je prvi put u njihovoj parlamentarnoj diplomatiji da su u punom sastavu posetili neku državu", kazala je Maja Gojković u Skupštini Srbije.

Podsećajući da se danas obeležava Dan pobede nad fašizmom, ona je ocenila da nema boljeg načina da predstavnici parlamenata Srbije i BiH obeleže taj datum nego međusobnim dijalogom i simboličnom porukom kako dve zemlje žele da grade odnose u budućnosti.

"Razgovarali smo o zajedničkim spoljnopolitičkim ciljevima, posebno o punopravnom članstvu u EU, o regionalnoj saradnji, poboljšanju infrastrukture koja nas povezuje, mogućnostima zajedničkog izlaska na treća tržišta. Srbija iskreno podržava nastojanje BiH da postane kandidat za članstvo u Uniji i pružiće joj na tom putu svu političku i tehničku pomoć", kazala je Maja Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je dodala da je prihvatila poziv parlamentaraca BiH da uskoro poseti tu državu.

Predsedavajući Doma naroda BiH Ognjen Tadić ocenio je da poseta parlamentarne delegacije te zemlje Beogradu pokazuje u kojoj su meri sva tri konstitutivna naroda u BiH zainteresovana za najbolje moguće odnose sa Srbijom.

"Narodna skupština Srbije je dobar prijatelj Parlamentarnoj skupštini BiH što je pokazala u svim susretima o Evropkoj uniji i kroz zagovaranje zajedničkog puta ka EU. To je model da i sutra u okviru te zajednice država i naroda imamo najbolje bilateralne odnose", kazao je Tadić.

Ocenjujući da je Srbija "motor novih odnosa u regionu", predsedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić ocenio je da početak novog doba u tim odnosima treba da obeleži prosperitet.

"Novi odnosi u regionu treba da budu što manje opterećeni prošlošću i okrenuti budućnosti a parlamenti mogu doprineti stvaranju takve atmosfere. Srbija je izuzetno važan politički faktor ne samo u regionu, ubeđen sam da će BiH i ostali u regionu znati da zajedno napravimo bolju budućnost za našu decu", kazao je Bosić.

XS
SM
MD
LG