Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Karatisti zaustavljeni zbog kosovskih obeležja


Autobus sa kosovskim karatistima na graničnom prelazu Merdare
Autobus sa kosovskim karatistima na graničnom prelazu Merdare

Reprezentativcima Karate federacije Kosova koji su se u sredu ujutro uputili za Novi Sad nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Srbije.

Kosovska Kancelarija Vlade Srbije saopštila je da su karatisti iz Prištine vraćeni sa prelaza Merdare i da neće moći da učestvuju na Evropskom prvenstvu pošto su članovi delegacije pokušali da u dve grupe i dva različita termina uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posetama.

U obrazloženju zabrane učešća sportista sa Kosova navode da prištinska strana nije na vreme podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije, već je to učinjeno sa tri dana kašnjenja.

"Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu", navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Predsednik Federacije Ismet Krasnići izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je reprezentaciji na graničnom prelazu Merdare rečeno da je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da se karatistima, koji su krenuli na Evropsko prvenstvo u Novi Sad, ne dopusti ulaz u Srbiju.

"Ja i generalni sekretar krenuli smo sinoć (utorak) oko 21 čas. Međutim, do 1 čas smo čekali da uđemo u Srbiju i na kraju nam nije dopušteno. Zatim smo ponovo krenuli u 5 časova ujutru sa autobusom i našim sportistima. Ponovo smo vraćeni uz obrazloženje da je to odluka MUP-a Srbije bez datog razloga zašto", kazao je Krasnići dodajući da je na prelazu bio veliki broj srpske policije i žandarmerije.

On je ovakvu odluku ocenio neprihvatljivom i dodao da očekuje reakciju Evropske federacije karatea.

Prethodno je reprezentacija bila odlučna da će na takmičenju nastupiti samo pod državnim simbolima Kosova dok su u Srbiji rekli da će se Kosovo takmičiti pod zastavom Evropske federacije.

​Predsednik Kosova Hašim Tači je sprečavanje učešća kosovskih karatista na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu od strane vlasti u Beogradu ocenio neprihvatljivim, u suprotnosti sa sportskim duhom i osnovnim pravilima Međunarodne federacije karatea.

“Srbija takvim ponašanjem pokušava da politizuje i sport koji treba da ujedini narod a ne da stvara podele medju njima”, piše u Tačijevoj reakciji na Fejsbuku.

"Povratak karatista sa Merdara kući ne dopuštajući im da se takmiče na sportskom dogadjaju je flagrantno kršenje svih međunarodnih kongencija o slobodnom kretanju i predstavlja diskriminaciju na etničkoj osnovi", kazao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG