Dostupni linkovi

Nesbe u Beogradu: Pišem jer sam egocentrik


Ju Nesbe

Jedan od najpopularnijih evropskih savremenih pisaca trilera, Ju Nesbe, doputovao je u Beograd, gde se družio sa čitaocima u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru.

Slavni norveški pisac u Beogradu je boravio u sklopu promocije nove knjige “Magbet” nastale kao deo edicije “Hogart Šekspir” u okviru koje veliki svetski pisci ponovo interpretiraju Šekspirova dela, na svoj način.

Iako sam Nesbe priznaje da je umalo odbio predlog da napiše svog “Magbeta”, za beogradsku publiku otkriva zbog čega je ipak prihvatio ovaj izazov:

“Mi (Norvežani prim.aut.) imamo Henrika Ibsena, koji je nama blizak pisac, tako da nisam bio blizak Šekspiru, ali sam bio blizak Magbetu. Razlog tome je što sam kao tinejdžer gledao film 'Magbet' Romana Polanskog i mislim da je fer da kažem da je Hari Hule, moj detektiv u serijalu, pomalo sličan Magbetu. Ne bih rekao da je baziran na tom liku ali je Magbet svakako bio inspiracija. Znao sam da za čitaoce neće biti interesantno da opet čitaju nešto što su čitali, jer Magbeta već znaju, tako da sam odmah izacio sve lepe lirske opise i rečenice iz svog 'Magbeta' i koristio svoje reči i svoju maštu”.

Za svoje romane kaže da su svojevrsna kritika društva u kome živimo, pri čemu ne pokušava da zavede čitaoca dajući mu ono što ovaj želi da pročita, već upravo dajući mu ono što ni sam čitalac nije svestan da želi da pročita:

“Pisanu priču čine reči, a toliko toga se može reći rečima. Tako da kao pisac moram da verujem u inteligenciju svojih čitalaca i u njihovu maštu. U suštini, pisac piše 10 posto priče, a čitalac dodaje onih 90 posto da bi to bila celina. Pokušavam da se ne vezujem za svoje čitaoce. Sa njima ne razgovaram o svojim romanima i ne osećam lojalnost prema čitaocima, jer to nije moj posao. Ne pišem knjige da bih zaradio novac već ih pišem jer sam egocentrik i jer volim da pišem.”

Pored romana, Nesbe piše i tekstove za pesme rok benda “Di dere” u kome peva i svira gitaru od 1992. godine a koji je u Norveškoj veoma popularan. Da muzika i pisanje nisu jedini Nesbeovi talenti dokazuje i to što je u mladosti bio uspešan fudbaleg rodnog Moldea, a imao je i uspešnu karijeru brokera.

Izdavačka kuća „Laguna” je do sada za tržište Srbije objavila 16 romana Jua Nesbea, 11 iz serijala o Hariju Huleu, dok je u 2019. planiran još jedan roman iz ovog serijala. Za sada njegova dela imaju dve ekranizacije, za roman „Sneško“ i „Lovci na glave“.

Nesbeove knjige prevedene su na više od 50 svetskih jezika, a među najpoznatijima je serijal krimi-romana o problematičnom a neodoljivom detektivu Hariju Huleu, opisanom u naslovima “Slepi miš”, Bubašvabe”, “Policija”, “Crvendać”, “Sneško”.

XS
SM
MD
LG