Dostupni linkovi

Protest ratnih veterana u Nišu


Ratni veterani na protestu u Nišu 7. maja 2018.

Protest ratnih veterana, koji traže isplatu zaostalih ratnih dnevnica za 1999. godinu i povlastice za komunalne usluge, ukidanje participacije za lečenje i usvajanje zakona o borcima, održan je u ponedjeljak u Nišu.

Nekoliko desetina boraca protestovalo je zajedno sa radnicima propalih niških preduzeća koji već nekoliko godina potražuju od države Srbije, zaostale zarade.

Ranije je najavljeno da će borci i bivši radnici ispred Gradske kuće u Nišu postaviti šatore i u njima živeti do ispunjenja zahteva, ali im policija to nije dozvolila jer nisu imali dozvolu za “kampovanje na zelenoj gradskoj površini” .

Borci traže ratne dnevnice koje su, kako kažu, jednom broju njih isplaćene dok većem nisu. Dejan Milošević, predsednik udruženja boraca “Gvozdeni puk”, tvrdi da su ukupna potraživanja boraca i radnika oko 350 milona evra.

Dejan Veličković, učesnik rata i član istog udruženja tvrdi da borci nemaju nikakva, zakonom zagarantovana prava.

“Predali smo zahteve lokalnoj samoupravi i u njima smo naveli šta bi trebalo da uradi za naše saborce. Tražili smo pre svega popust za komunalne uslube, besplatan gradski prevoz i ukidanje participacije za lečenje” kaže Veličković.

Prema njegovim rečima niko od nadležnih do sada nije odgovorio na zahteve učesnika rata, koji su najavili svakodnevno okupljanje u centru Niša do, podvlače, ispunjenja zahteva.

XS
SM
MD
LG