Dostupni linkovi

Rohani: Iran se oštro protivi ograničavanju uticaja


Hasan Rohani

Teheran će se oštro usprotiviti ograničavanju uticaja Irana na Bliskom istoku, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani.

On je tokom govora koji je emitovan na državnoj televiziji rekao da će SAD zažaliti zbog odluke da istupe iz nuklearnog sporazuma, koji je Iran 2015. godine potpisao sa šest svjetskih sila.

"Ukoliko žele da budu sigurni da ne želimo nuklearnu bombu, rekli smo u više navrata da ne želimo niti ćemo da želimo. Ali ukoliko žele da oslabe Iran i ograniče uticaj Teherana u regionu ili globalno, Iran će se oštro usprotiviti", izjavio je Rohani.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif upozorio je na da "oštra reakcija na kršenje nuklearnog sporazuma neće biti prijatna za Ameriku".

Teheran je sa šest svjetskih sila – SAD, Kinom, Rusijom, NJemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom – 2015. godine potpisao nuklearni sporazum pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan rada (JCPOA) i time se saglasio da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija koje su naškodile iranskoj privredi.

Predsjednik SAD Donald Tramp je sporazum nazvao "najgorim ikad" i najavio moguće istupanje SAD iz JCPOA.

XS
SM
MD
LG