Dostupni linkovi

Završetak povlačenja militanata iz Jarmuka


Jarmuk

Militanti grupe Džaiš el islam (Jaysh al-Islam) završavaju povlačenje iz okruga na jugu sirijske prijestonice Damaska, uključujući Mukajam el Jarmuk, izjavio je neimenovani izvor za TASS.

Militanti i članovi njihovih porodica povukli su se iz područja u okviru sporazuma koji su postignuti sa ruskim Centrom za pomirenje sukobljenih strana u Siriji. Ekstremisti predaju oružje i svoje položaje sirijskoj Vladi u južnom dijelu Damaska.

Pred izlazak militanata iz područja Idliba na sjeveru Sirije, snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad) i pripadnici ruske vojne policije pregledali su autobuse kojima se prevoze militanti i članovi njihovih porodica.

U međuvremenu, pojedini okruzi na jugu Damaska i dalje ostaju pod kontrolom terorista grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i Džabhat el nusra (Jabhat al-Nusra ili Al Nusra Front).

General sirijske vojske je izjavio da su militanti kontrolisali područje gdje su danas vojnici koji su pod njegovom komandom.

"Od juče smo se pomjerili 500 metara naprijed, dok druga brigada naše vojske napreduje sa druge strane. Uskoro ćemo se sresti i teritoriju pod kontrolom 'Islamske države' razdvojiti na dva dijela", rekao je sirijski general i dodao da će vojska nakon što podijeli teritoriju pojedinačno eliminisati podijeljene grupe terorista.

XS
SM
MD
LG