Dostupni linkovi

Rohani kritikovao zabranu Telegrama


Iranski predsjednik Hassan Rouhani kritikovao je zabranu korištenja popularne aplikacije za razmjenu poruka Telegram, koju je uvela konzervativna pravosudna vlast u ovoj zemlji, rekavši da je taj potez „suprotan demokraciji“, javlja Reuters.

U Iranu je Telegram, koji je veoma popularan među Irancima, državnim medijima, političarima i kompanijama, zabranjen početkom ove sedmice u cilju zaštite državne sigurnosti, saopćila je državna televizija.

Ovaj potez se desio sedmicu nakon što je slično učinjeno u Rusiji.

Iran je ovu zabranu razmatrao još od januara, kada su zbog loše ekonomske situacije izbili protesti u više od 80 gradova, koji su se poslije pretvorili u demonstracije protiv vjerske i sigurnosne elite.

Neki dužnosnici su kazali da su demonstranti koristili Telegram kako bi organizirali mitinge, koje je u konačnici ugušila Revolucionarna garda i dobrovoljačka paramilitarna skupina Basij.

"Nepridržavanje pravnih procedura i korištenje sile i pravnih sredstava je suprotno demokraciji. Filtriranje i blokiranje Telegrama nije provela vlada, koja to ne odobrava", napisao je Rouhani u objavi na Instagramu u petak.

Rouhani se zalaže za povećanje društvenih sloboda i protivi se ograničavanju pristupa društvenim medijima. Međutim, njegove ovlasti su značajno manje od onih koje ima vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei, koji je blizak s konzervativcima i tvrdolinijašima.

XS
SM
MD
LG