Dostupni linkovi

Erdogan tvrdi da će održati skup u Sarajevu, u BiH nema potvrde


Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da će održati skup sa turskim biračima u glavnom gradu Sarajevu, nakon što je nekoliko evropskih zemalja zabranilo turskim političarima da organizuju predizborne skupove i kampanje na njihovoj teritoriji.

U Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini, međutim, kako je rečeno Radiju Slobodna Evropa još nema zvanične potvrde dolaska predsjednika Turske u Sarajevo polovinom maja.

Informaciju o potvrdi dolaska turskog predsjednika nemaju ni u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Turskoj.

"U okruženju u kojem neke zemlje raspravljaju hoće li nam omogućiti kampanju, radije se družimo s našim građanima u Bosni i Hercegovini. Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni", rekao je Erdogan novinarima dok se vraćao avionom iz posjete Južnoj Koreji 3. maja, prenosi list Hurriyet.

"S druge strane, naši građani sigurno će i dalje nastaviti kampanju u drugim zemljama u kojima žive u Evropi", poručio je turski predsjednik.

Nezvanično, kako navodi ovaj list, skup u Sarajevu mogao bi biti održan 20. maja, ali još nije objavljena službena obavijest.

U Turskoj će 24. maja biti održani prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbori, godinu i po prije nego su trebali biti održani redovni.

XS
SM
MD
LG