Dostupni linkovi

Kongresmen Garrett: Vrijeme da SAD preuzmu ulogu u BiH


Član Odbora za vanske poslove u američkom Kongresu, republikanski kongresmen Thomas Garrett iz Virdžinije izjavio je za sarajevsko Oslobođenje da je vrijeme da SAD ponovno preuzmu vodeću ulogu u BiH kako bi njeni političari postigli zajedničko rješenje.

Kongresemen iz Viržinije, jedan od autora pisma pomoćniku tajnika Michaellu o BiH iz marta ove godine, izjavio je kako je "zabrinut zbog održavanja mira, stabilnosti i demokracije u BiH.

"Ovo se pitanje odnosi na vladavinu prava i provedbu sudskih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga", kazao je Garrett.

Da bi se BiH pridružila EU i NATO-u, naglasio je kongresmen, mora imati vladu koja poštuje vladavinu zakona.

"Konkretnije, bojim se da će nastati vakum ako BiH ne djeluje i ako SAD i Europa ne zahtijevaju rješenje za ovaj ćorskokak. Ovdje razmišljam o Rusiji, Turskoj i radikalnim islamistima, koji su povećali svoje miješanje u BiH. Rusija vać naoružava Srbe, a radikalni islamisti već imaju utočište u Bosni. Bez razrješenja, strah od nasilja i haosa nije daleko, a američki saveznici u NATO-u nisu spremni na to", naveo je Garrett.

Naglasio je da je osiguranje stabilne i demokratske Bosne i Hercegovine je u interesu Amerike, a Kongres i State Department trebali bi nastaviti raditi s bosanskim narodom.

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji i NATO-u, a ako riješi probleme u vezi sa Izbornim zakonom, implementirajući odluke koji je donio Ustavni sud, pokazat će da ta zemlja ozbiljnije razmišlja o reformama", kazao je, između ostalog, kongresmen Garrett za Oslobođenje.

Kongresmeni Thomas Garrett, Joe Barton i Scott Perry su u pismu pomoćniku američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Wessu Mitchellu u martu tražili da se u State Departmentu naglasi da "Sjedinjene Američke Države moraju ponovo da preuzmu vodeću ulogu u Bosni i Hercegovini".

Kongresmeni su upozorili da bi neuspjeh u rješavanju izmjena Izbornog zakona BiH mogao dovesti do političke nestabilnosti i daljnjeg upada loših aktera u BiH i na Balkan.

XS
SM
MD
LG