Dostupni linkovi

Epidemija morbila u Banjoj Luci


Na teritoriji grada Banja Luka danas je proglašena epidemija morbila, nakon što je u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" od ove bolesti oboljelo devet osoba, a ukupno u RS 31 osoba.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su saopćili da je prvi slučaj morbila među štićenicima tog doma prijavljen 24. aprila, a pacijent je hospitalizovan 23. aprila na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Morbili su potvrđeni laboratorijski 30. aprila, a pacijent, koji nije bio vakcinisan MRP vakcinom, je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja.

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma dobilo je simptome morbila i svi su bili u bližem kontaktu sa oboljelim.

Šest oboljelih je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome, te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji.

Od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, a dvoje nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu "Rada Vranješević".

Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se, kako se dodaje, i dalje sprovode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama.

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka su 24. aprila sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu "Rada Vranješević", nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo RS, provedene protivepidemijske mjere.

XS
SM
MD
LG