Dostupni linkovi

Kina se nada napretku posle dijaloga SAD-Severna Koreja


Vang je prvi šef kineske diplomatije u poseti Severnoj Koreji u poslednjih 11 godina
Vang je prvi šef kineske diplomatije u poseti Severnoj Koreji u poslednjih 11 godina

Kina je izrazila nadu da će razgovori između SAD i Severne Koreje dovesti do značajnog napretka u rešavanju problema na Korejskom poluostrvu, izjavio je danas šef kineske diplomatije Vand Ji u poseti Pjongjangu, prenosi Beta.

"Peking u potpunosti podržava napore Severne Koreje o denuklearizaciji Korejskog poluostrva", rekao je Vang, prenosi agencija Sinhua.

Prema njegovim rečima, Kina želi da "pojača komunikaciju" sa Severnom Korejom i da nastavi da "igra pozitivnu ulogu u pronalsku mirnog rešenja problema na Korejskom poluostrvu".

Vang je prvi šef kineske diplomatije u poseti Severnoj Koreji u poslednjih 11 godina.

Do dvodnevne posete kineskog zvaničnika dolazi u trenutku intenzivnih diplomatskih aktivnosti na Korejskom poluostrvu i nekoliko nedelja pre istorijskog sastanka lidera Severne Koreje Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa.

Iako je najveća diplomatska i ekonomska podrška Severnoj Koreji, Kina primenjuje ekonomske sankcije UN usmerene ka zaustavljanju balističkih i nuklearnih programa Pjongjanga.

Istovremeno, Peking poziva na rešavanje krize "kroz dijalog i pregovore" i protivi se oružanoj intervenciji.

Kina je pozdravila i sastanak Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae-Ina koji je održan pre skoro nedelju dana u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

XS
SM
MD
LG