Dostupni linkovi

Oettinger: U EU budžetu za 2021-2027 ni evro za nove članice


Evropski komesar za budžet Gunther Oettinger je na konferenciji za štampu potvrdio da u budžetskom periodu 2021-2027 “nije odvojen niti jedan evro za nove članice”. Međutim, evropski komesar je naglasio da postoji rešenje ukoliko u narednom budžetskom periodu bude došlo do prijema novih članica u EU.

“U slučaju da se pojavi nova članica postoje instrumenti za finansiranje koji su predviđeni EU Ugovorom”, izjavio je Oettinger. Kako je objasnio, postoje uredbe iz Sporazuma EU koje su korišćene i u slučaju Hrvatske. “Kad dođe do novog ulaska, a na osnovu dokazanih indikatora, mi ćemo razmotriti doprinose svih država članica kako bi novoj članici omogućili učešće u postojećim EU programima”, naglasio je Oettinger.

U budžetskom okviru je predviđeno značajno povećanje finansijskh sredstava za predpristupnu pomoć za Zapadni Balkan. Gunther Oettinger je naglasio da će ovi instrumenti biti na raspolaganju pristupnim zemljama, na Zapadnom Balkanu, “ako u narednih 10 godina, one preduzmu određene reforme”.

XS
SM
MD
LG