Dostupni linkovi

EK predložila veći budžet posle Bregzita


Evropska komisija predložila je danas povećanje budžeta za period od 2021. do 2027. godine na 1,28 biliona evra, koji treba da bude popunjen posle istupanja Britanije iz EU.

Komisija će u tom periodu umanjiti za pet procenata najveći izdatak - poljoprivredne subvencije i želi da uvede novi porez na plastiku, prenosi Rojters.

Planirana su veća ulaganja u istraživanja i tehnologiju, humanitarnu pomoć u inostranstvu, stabilazaciju evrozone, kompenzacije za gubitak radnih mjesta usljed otvorene trgovine, kao i veća davanja za odbranu i čuvanje granica.

Komisija uvodi novi mehanizam za kažnjavanje članica čije vlasti krše pravila EU u sferi slobode pravosuđa i vladavine prava. Te zemlje mogle bi da ostanu bez značajnih sredstava iz zajedničkog budžeta.

"Današnjim predlogom predstavljamo pragmatičan plan za to kako da sa manje postignemo više", rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Komisija je pozvala 27 članica da popune manjak od najmanje deset milijardi evra godišnje, koji će nastati poslije 2020. godine usled "Bregzita".

Komesar EU za budžet Ginter Etinger rekao je da je neizbežno da bude sporova među članicama kada je reč o budžetskim rešenjima.

Pojedine zemlje koje najviše uplaćuju u zajedničku kasu, poput Holandije i Švedske, insistiraju da neće plaćati više zbog "Bregzita", dok siromašnije istočne članice, poput Poljske, traže da ne bude rezova.

XS
SM
MD
LG