Dostupni linkovi

Pompeo: Ubistvo novinara napad na 'ugaoni kamen demokratije'


 Mike Pompeo, američki državni sekretar
Mike Pompeo, američki državni sekretar

Sjedinjene države su osudile ubistvo novinara u samoubilačkom napadu u Avganistanu u ponedjeljak, optuživši militante da pokušavaju da podriju predstojeće izbore u zemlji napadajući "ugaoni kamen demokratije".

Američki državni sekretar Mike Pompeo je na Twitteru, dvostruki samoubilački napad u Kabulu u kojem je ubijeno najmanje 29 ljudi, uključujući i devet novinara, među njima i Radija Slobodna Evropa, nazvao "besmislenim i varvarskim".

"Nezavisni mediji su ugaoni kamen demokratije" rekao je Pompeo, dodajući da je uprkos ovom napadu živa medijska slika razvijena u Avganistanu i da će izdržati".

Pompeo je poručio da "mi nećemo zatvoriti oči na ovakve napade".

Militantna "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad u kojem je u jednom danu ubijeno najviše novinara u istoriji Avganistana.

Dupli napad u ponedjeljak u Kabulu, uslijedio je samo sedmicu nakon što je 22. aprila u samoubilačkom napadu za koji je odgovornost takođe preuzela "Islamska država" ubijeno 60 ljudi, kod centra za registraciju glasača.

U Avganistanu će se parlamentarni izbori održati u oktobru.

Američki ministar odbrane, James Mattis je rekao u utorak novinarima u Pentagonu da će SAD ostati uz avganistanski narod i vladu u Kabulu.

"Ubistvo novinara i drugih nevinih ljudi su veliko svjedočanstvo o tome za šta se zalažemo i još više od toga, čemu se protivimo" rekao je Mattis.

"Nastavićemo da budemo uz avganistanski narod i vladu i NATO misija će nastaviti da radi svoj posao dok pokušavamo da dođemo do političkog rješenja" dodao je američki državni sekretar.

Nakon što su novinari u ponedjeljak došli na mjesto prvog napad u Šaš Darek oblasti Kabula, drugi bombaš samoubica kamufliran kao reporter, aktivirao je ekslozivnu napravu među njima i ubio devet novinara.

Ubijena su i dva novinara Radija Slobodna Evropa/Radio Slobodni Avgansitan, Abadulah Hananzai i Sabavon Kakar, kao i mlada studentkinja koja je obučavan da od 15. maja psotane naš novinar, Maharm Durani.

Ubijen je i šef biroa AFP (Agencia France Presse) u Kabulu, Šah Marai. Ostali stradali novinari radili su za loklane avganistanke medije.

"Gdje su mediji u opasnosti, sva druga ljudska prava su pod prijetnjom" saopštila je američka ambasada u Kabulu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterres je rekao da je" zapanjen".

"Namjerno targetoranje novinara u ovom napadu još jednom podcratva rizike sa kojima se medijski profesionalci suočavaju radeći njihov posao od esencijalnog značaja" naveo je Guterres preko svog portparola, dodajući da "oni koji su za to odgovorni moraju biti dovedeni pred licem pravde".

Abulah Abdulah, izvršni šef avganistanske vlade je rekao da je "riječ o napadu na demokrtiju i pokušajima da se umire i utihnu svi oni koji imaju glas", dok je predsjednik Ašarf Gani nazvao napad "primjerom ratnog zločina".

Oštro su reagovali i drugi predstavnici međunarodne zajednice i novinarskih udruženja, naglašavajući ključnu ulogu novinara u demokratskim procesima.

XS
SM
MD
LG