Dostupni linkovi

U Beogradu i Gradiški godišnjica žrtvama akcije Bljesak


Crkva Svetog Marka u Beogradu, arhivski snimak

U Beogradu i Gradiški obilježena joj godišnjica stradanja Srba tokom vojno-policijskw akcije hrvatskih straga "Bljesak"za vraćanje pod kontrolu tog dijela njihove teritorije.

Ispred crkve Presvete Bogorodice u Gradiški služen je parastos za stradale Srbe iz zapadne Slavije, potom su položeni venci kod spomen ploče, a potom su sa mosta u Savu spušteni venci i cveće.

Predsednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta,Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da Srbi moraju biti jedinstveni i čuvati svoje dve države - Republiku Srpsku i Srbiju, jer "ako nemaju državu nisu slobodni".

"U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu", rekao je Dodik.

On je istakao da su u RS utočište našli i mnogi Srbi prognani iz zapadne Slavnije, dodavši da je akcija "Bljesak" bila "zločinačka akcija", što potvrđuje i podatak da je u toj akciji "ubijena i dvogodišnja devojčica koja je bila u bakinom naručju".

"Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi", istakao je Dodik.

Parastosom u crkvi Svetog Marka u Beogradu, služenom poginulima i nestalima u vojno-policijskoj akciji "Bljesak" u Hravatskom tokom ratova 1990-tih i polaganjem venaca i cveća na Spomen obeležje u Tašmajdanskom parku, u utorak su obeležene 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji.

U toj akciji, prema podacima Centra "Veritas", 1. i 2. maja 1995. godine poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera, a među nestalima se vode još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

U akciji izvednoj na prostoru gde je živelo oko 15.000 žitelja, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Od 148 ekshumiranih, do sada je identifikovano 107 posmrtnih ostataka. Među žrtvama je 56 žena, 11 osoba do 18 i 75 osoba preko 60 godina starosti.

Nekoliko dana kasnije Hrvatske snage su preuzele kontrolu nad celim područjem, a desetine hiljada Srba izbegle su u Republiku Srpsku i u Srbiju.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije uputila je ranije danas zahtev da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima u zapadnoj Slavoniji.

"Umesto što, preko dvadeset godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju 'Bljesak', civilizovano, humano i ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi", navodi se u javnom zahtevu.

XS
SM
MD
LG