Dostupni linkovi

Uzajmane optužbe Plenkovića i Dačića


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da je tačna konstatacija hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija i Hrvatska nisu jednake, jer, kako kaže, "Srbija ne negira zločine".

"Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vreme Drugog svetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake", rekao je Dačić za N1 odgovarajući na Plenkovićevu izjavu da "nismo u ovoj priči isti".

Dačić je kazao da Srbija i Hrvatska "nisu iste", jer Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava.

"Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno", zaključio je šef srpske diplomatije koji se nalazi u Indiji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je, osvrćući se na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da će, ukoliko Hrvatska želi diplomatski rat, to i dobiti, naveo da korišćenje te reči nije dobro, i da Srbija i Hrvatska nisu iste jer niko u Zagrebu nije davao izjave kakve je davao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, niti je iko oskrnavio srpsku zastavu u Saboru, prenosi N1.

"Korišćenje reči rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobro. Niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće... Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti", kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska "svoje poteze jasno povukla".

Dodao je da se niko ne može setiti kad je Vlada Hrvatske odnose sa Srbijom koristila kao argument u unutrašnjo-političkom prepucavanju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je izjavio da još nije razgovarao s predsednicom te zemlje Kolindom Grabar Kitarović o mogućim novim merama prema Srbiji, nakon što je Beograd, kao kontrameru, proglasio ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića nepoželjnim u Srbiji.

Ta mera usledila je kao odgovor na odluku Hrvatske da zabrani ulazak u zemlju Aleksandru Vulinu.

XS
SM
MD
LG