Dostupni linkovi

Prvomajski protest u Beogradu, ima privedenih


Policija privodi jednog od učesnika protesta
Policija privodi jednog od učesnika protesta

Dve osobe su privedene na prvomajskom protestu u Beogradu. Kako je Radiju Slobodna Evropa rečeno u policiji, privedeni su zbog verbalnog napada na ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Zorana Đorđevića, koji je prisutan na protestnom okupljanju.

Nešto posle 13 časova policija je blokirala Vlajkovićevu i ulicu majke Jevrosime u centru Beograda, jer nekolicina učesnika protesta pokušava da stigne do policijske stanice u Ulici Majke Jevrosime, javlja reporter RSE.

Neki od okupljenih na protestu su prethodno ministru Đorđeviću uzvikivali: "Đorđeviću, lopove!", "Kolika ti je plata?", "Šta je bilo sa fabrikama?", "Šta je bilo sa Gošom?", a zatim pokušali da mu se i fizički približe dok je bio na čelu kolone koja je od Trga Nikole Pašića krenula put Skupštine Srbije, a potom i zgrade Vlade Srbije – gde se protest, kako je planirano, i završava.

Obezbeđenje protesta je udaljilo ljude od ministra Đorđevića i tada je sve prošlo bez većih incidenata.

'Da plate ustanu, a mladi ostanu', slogan je pod kojim se na trgu Nikole Pašića, u centru Beograda, održava protest povodom Međunarodnog praznika rada – Prvog maja.

Sindikaliste, građane, mlade, nezaposlene, zaposlene i penzionere su na protestno okupljanje pred zgradom Doma sindikata pozvali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“.

Podršku protestu pružile su i organizacije LGBT Srbija i Levi samit Srbije čije pristalice su najavile da će se pridružiti skupu u centru Beograda.

Organizatori protesta saopštili su da traže otvaranje kvalitetnijih i bezbednijih radnih mesta, zaustavljanje netransparentne raspodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama i postojanje nezavisnih medija, kao i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je u martu bilo oko 618.000 nezaposlenih.

Protestu povodom Međunarodnog praznika rada nisu se pridružili Udruženi sindikati “Sloga” , kao i Vojni i Policijski sindikat čiji su predstavnici prethodnih dana u javnosti izneli niz kritika na račun organizatora protesta – označavajući ih prodržavnim sindikatima.

Međunarodni praznik rada Prvi maj obeležava se širom sveta u znak sećanja na štrajk desetina hiljada radnika 1886. godine u Čikagu, u Sjedinjenim Državama.

Tražili su bolje uslove rada, izražene u paroli "tri osmice" - po osam sati rada, odmora i slobodnog vremena. U sukobu sa policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika, a veliki broj je uhapšen.

Pet radničkih vođa osuđeno je na smrt, a trojica na zatvor. Na Prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se svake godine 1. maja masovno demonstrira u znak sećanja na čikaške radnike.

XS
SM
MD
LG