Dostupni linkovi

Obeležava se Međunarodni praznik rada


Medjunarodni praznik rada Prvi maj biće danas obeležen manifestacijama i protestima širom sveta, u znak sećanja na dogadjaje iz 1886. godine, kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

U Beogradu će danas Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije održati protest pod sloganom "Da plate ustanu, a mladi ostanu".

Ta dva reprezentativna sindikata traže kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. U

U Srbiji se 1. maj obeležava i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja 1886. godine, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osudjeno je na smrt. U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, organizacija socijalističkih i radničkih partija Druga internacionala pozvala je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine.

XS
SM
MD
LG