Dostupni linkovi

EIU: Balkan se udaljava od dohotka EU


Većina zemalja istočne i srednje Evrope su usporile, a Zapadni Balkan, uključujući Srbiju, počeo je da zaostaje u približavanju nacionalnom dohotku i bogatstvu razvijenog dela Evropske unije, navodi u najnovijoj analizi Ekonomist intelidžensi junit (EIU).

Ovaj londonski centar za ekonomske analize posebno navodi da je jedino Hrvatska od članica EU u srednjoj i istočnoj Evropi postala "siromašnija".

Prošle godine se smanjio rast hrvatskog dohotka po stanovniku u poređenju s 15 razvijenih, bogatih članica Unije u odnosu na ključnu 1989. godinu, "kada je počela ekonomska tranzicija u istočnoj i srednjoj Evropi".

Približavanje 11 članica EU srednje i istočne Evrope nacionalnom dohotku i bogatstvu EU je, uz razlike među njima, ipak bilo brže nego kad je u pitanju Zapadni Balkan, "gde je razlika u dohotku i ravni bogatstva u odnosu na razvijenu petnaestoricu EU bila veća u 2017-oj nego 1989. godine."

Prošle godine je na Zapadnom Balkanu jedino Albanija zabeležila, iako vrednosno nisko, približavanje ravni dohotka u razvijenim članicama EU, i to s 15,5 na 23,4 odsto, dok su Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina imale manji rast u odnosu na 1989.

Srbija je, tako, prošle godine smanjila to približavanje bogatom delu EU sa 45,8 odsto, koliko je taj nivo bio u 1989, na 31,1 odsto prošle godine, Crna Gora je sa 51 odsto taj procenat umanjila na 32 odsto, Makedonija sa 33,8 na 27,8 odsto, a BiH sa 30 odsto na 23,5 odsto.

EIU objašnjava da je Zapadni Balkan u prvoj fazi ekonomske tranzicije bio pogođen ratnim sukobima 90-ih godina i velikom recesijom, dok je posle 2000. došlo do brzog oporavka i snažnijeg približavanja dohotku po stanovniku tadašnje petnaestorice EU, da bi oporavak doživeo ozbiljan udarac zbog svetske ekonomske krize 2008. koja je pogodila i celu EU.

Među članicama istočne i srednje Evrope je na početku ekonomske tranzicije pre tri decenije najbolje stajala Slovenija čiji je dohodak po stanovniku iznosio 69,8 odsto proseka u bogatim državama Unije, a prošle godine je slovenački dohodak dostigao postotak od 75,8 bogatstva najrazvijenih u evropskom klubu.

Ubedljivo najsnažniji ekonomski razvitak i rast dohotka je zabeležila Poljska, pa je sa 29,9 odsto u 1989. Poljska došla na 59,9 odsto bogatstva EU 15-orice.

Češka je prošle godine ostvarila dohodak po stanovniku od 72, a Slovačka 67,9 odsto u odnosu na najrazvijenije članice Unije, najskromnije su bile Bugarska, sa 39,5 i Rumunija sa 42,2 posto dohotka koje imaju bogata petnaestorica u EU.

XS
SM
MD
LG