Dostupni linkovi

Gasprom: Završena prva deonica ‘Turskog toka’


Gradnja prve deonice podvodnog gasovoda "Turski tok" završena je nedaleko od turske crnomorske obale, saopštio je danas ruski energetski gigant "Gasprom".

Brod "Pionirski duh" nastaviće podvodnu gradnju druge deonice gasovoda u trećem kvartalu 2018. godine i trebalo bi da omogući transport gasa zemljama na jugu Evrope, kao što su Grčka i Italija, saopštio je Gasprom, prenosi Rojters.

Ruski ministar energije Aleksandar Novak je izjavio ovog meseca da se još čeka dozvola turskih vlasti za gradnju druge deonice.

"Realizacija projekta `Turski tok` uspešno se nastavlja. Postignuta je važna faza - izgrađena je prva deonica gasovoda. Stopa gradnje je visoka", rekao je direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Gradnja morske deonice gasovoda dužine 1.161 kilometar počela je 7. maja 2017. godine i do sada je završeno 62 odsto posla, rekao je Miler. Plan je da se ovaj poduhvat okonča do 2019.

On je naglasio da će "Turski tok" imati veliku ulogu u povećavanju energetske bezbjednosti Turske i Evrope.

Moskva, koja se u velikoj meri oslanja na prihode od izvoza nafte i gasa, tretira nove gasovode prema Turskoj i Nemačkoj – Severni tok 2 – kao ključne za povećanje svog učešća na evropskom tržištu, podseća britanska agencija.

XS
SM
MD
LG