Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH predlaže pritvor za Dudakovića


Atif Dudaković
Atif Dudaković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputiće Sudu BiH predlog za određivanje mere pritvora bivšem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću i još 11 osoba, nekadašnjih pripadnika 5. korpusa Armije BiH, koji su uhapšeni pod optužbom za zločin protiv čovečnosti i ratnog zločina, prenosi Beta.

"Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika AP Zapadna Bosna (Autonomni pokret Fikreta Abdića, op.a.), tijekom 1994. godine.“ saopšteno je iz Tužilaštva BiH u petak 27. aprila.

Mere pritvora su predložene zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je hapšenju prethodila dugotrajna istraga, tokom koje je saslušano više stotina svedoka i prikupljeno nekoliko stotina komada dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije.

XS
SM
MD
LG