Dostupni linkovi

Vučić: Srbija i Hrvatska ispadaju smešne pred celim svetom


Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i Hrvatska ispadaju smešne pred celokupnom međunarodnom zajednicom zbog recipročnih mera koje su uvele jedna drugoj.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da Hrvatska pruža ruku dijalogu.

"Važno da razumemo da i jedni i drugi ispadamo smešni, kao dva ogromna brvna, pred celom međunarodnom zajednicom. Džaba nama što nismo krivi i što kao država morate da povučete samo recipročne mere, svi ispadamo svešni jer se ljudi u svetu pitaju - šta je ovima", kazao je Vučić novinarima u Skoplju gde se održava sastanak lidera regionalnog Procesa Brdo-Brioni.

On je dodao da su "Srbija i Hrvatska dva sveta, posebno kada je reč o Jasenovcu i drugim veoma važnim, ne istorijskim nego moralnim pitanjima".

Vučić je kazao da Srbija treba da se okrene sebi i da proba da ne učetvuje u nečemu, sa nekim drugim što bi moglo da narušava njen ugled.

"Nek oni rade svoj posao, dajte da se okrenemo sebi i da o sebi razmišljamo", kazao je predsednik.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Skoplju da Hrvatska "ima ispruženu ruku za dijalog" sa Srbijom i da će nastaviti da se zalaže za članstvo svih država jugoistočne Evrope.

Upitana za komentar na odluku Vlade Srbije da do daljeg zabrani potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Hrvatske Damiru Krstičeviću ulazak u Srbiju, predsednica Hrvatske je rekla da je "ministar Krstičević rekao sve".

"Mi imamo ispruženu ruku za dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje. Dakle, nije to stvar samo toga da mi razgovaramo o otvorenim pitanjima, nego mora postojati iskrena želja da se ona reše", rekla je Grabar Kitarović odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju, gde je učestvovala je na sastanku na vrhu procesa Brdo-Brioni.

Na pitanje šta će poručiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, hrvatska predsednica je kazala da je "ovo (u Skoplju) sastanak procesa Brdo-Brioni" na kojem se razgovara "o integraciji jugoistoka Evrope u Evropsku uniju".

"Ukoliko bude bilo potrebe za nekim posebnim porukama, poslaću ih, međutim, moj je stav da će se Hrvatska nastaviti zalagati za članstvo svih država jugoistoka Evrope, naravno, temeljem ispunjenja apsolutno svih kriterijuma, u što ulazi i strategija Evropske komisije za tzv. Zapadni Balkan, koja uključuje i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusedske odnose i sve ostalo", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

XS
SM
MD
LG