Dostupni linkovi

Izaslanik UN apelovao na sprečavanje nasilja u Gazi


Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov ocenio je danas da je pojas Gaze "bure baruta", i rekao da svet "mora učiniti sve što je moguće da spreči još jedan rat" između Izraela i Palestinaca.

On je takođe upozorio da sve više izmiču izgledi za izraelsko-palestinski mir i da takva situacija hrabri ekstremiste i produbljuje polarizaciju i nepoverenje na svim stranama, prenosi AP.

Imajući u vidu da napetost raste širom regiona, "izraelsko-palestinski sukob ostaje večiti izvor kiseonika za ektremiste i radikale širom Bliskog istoka", rekao je Mladenov u Savetu bezbednosti UN.

On smatra da nema vojnog rešenja ni za jedan bliskoistočni sukob i da je deeskalacija od kritičnog značaja "u tom visoko napetom i opasnom okruženju".

Mladenov je apelovao na sve u regionu da se, kako je rekao, "udalje od ruba" ponora.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je na istom skupu optužio izraelske vojne snage da gađaju civile u Gazi, označivši njihovo namerno ubijanje i ranjavanje kao terorizam.

On je rekao da međunarodna zajednica mora tražiti odgovore od Izraela.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavila je ranije da je u masovnim palestinskim protestima duž granice pojasa Gaze i Izraela od 30. marta poginulo 40 Palestinaca, a da ih je 5.511 ranjeno, preneli su izraelski mediji.

Mansur je objasnio da ne bi trebalo da iznenađuje što će se Palestinci, živeći pod najdužom vojnom okupacijom i u izbegličkoj krizi u modernoj istoriji, pobuniti mirno da zahtevaju svoje dostojanstvo i slobodu, posebno u Gazi gde je dva miliona stanovnika pod izraelskom kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom.

Izraelski ambasdor u UN Dani Danon je optužio lidere islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom da koristi žene i decu kao ljudske štitove dok se hamasovci kriju.

On je optužio Hamas za smrt palestinskih demonstranata na granici s Izraelom.

Izraelska organizacija za ljudska prava Becelem apelovala je, uoči sastanka u SB UN, da to svetsko telo pokuša da zaustavi Izrael kako vojnici ne bi pucali na nenaoružane demonstrante.

Izrael tvrdi da nastoji da spreči probijanje granične ograde.

XS
SM
MD
LG