Dostupni linkovi

Tusk u BiH: Problematičan zastoj u izbornoj reformi


Donald Tusk
Donald Tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon čega su potpisani ugovori između BiH i Evropske investicijske banke o finansiranju i gradnji Koridora 5C na dionicama Zenica Sjever i Mostar Jug. Vrijednost zajmova iznosi 150 miliona eura.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk se u svom obraćanju predstavncima medija osvrnuo na predstojeći samit u Sofiji, te izrazio uvjerenje da će taj skup biti prilika da se potvrdi evropska perspektiva za cijeli Zapadni Balkan.

Govoreći o BiH, Tusk je potvrdio da su zvaničnici EU spremni da ispunjavaju svoja obećanja i da pomažu Bosni i Hercegovini. Međutim. Tusk je iznio i ono što zabrinjava EU.

“Jedan od tih problema je zastoj u reformi izbornog zakonodavstva. EU je sprema da pomogne u postizanju uspješnog rješenja koje će biti u najboljem interesu za vašu zemlju. Evropska unija nas uči da međuetničke i međuvjerske nesuglasice donose samo tenzije. Istorija Evropske unije nas uči da pomirenje jeste moguće, čak i među zakletim neprijateljima. To će omogućiti bolji život za sve", poručio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je opšte stanje u BiH mnogo bolje od percepcije koja se stvara u javnosti:

"Ponekada se čini da u BiH krize ne prestaju, ali općenito stanje odnosa u BiH je puno bolje od percepcije i slike koju šalju mediji iz nje".

Izetbegović je zamolio Tuska da EU pomogne da se nađe obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnje Pelješkog mosta:

“Dakle, ono što će zadovoljiti interese i htijenja Hrvatske, ali i pravo BiH po UNCLOS-u / Konvencija UN o pravu mora. Ništa više ni manje od toga.”

Uslijedila je reakcija člana Predsjedništva Dragana Čovića koji je rekao da je pitanje Pelješkog mosta pitanje Hrvatske, a ne BiH.

“Oko toga imamo jasan stav u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i u svim institucijama BiH. Ja bih zamolio da ta pitanja ne stavljamo na dnevni red, kada nam dolaze prijatelji. Time ne pomažemo sebi, niti izgradnji Pelješkog mosta. Taj projekat kao takvog mi podržavamo“, rekao je Čović.

On se izvinio Donaldu Tasku nakon ove reakcije, uz napomenu da se ispoljene razlike mogu tumačiti u okvirima ambijenta predizborne kampanje.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk koji je na turneji po zemljama regiona posjetio je prethodno Crnu Goru, Srbiju i Kosovo.

Sutra, posljednjeg dana turneje po regionu, će posjetiti Makedoniju.

XS
SM
MD
LG