Dostupni linkovi

Tusk i Vučić: Samit u Sofiji potvrda evropske perspektive Balkana


Donald Tusk i Aleksandar Vučić
Donald Tusk i Aleksandar Vučić

Na samitu Evropske unije u Sofiji biće potvđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Poruka je to koju je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, uputio u Beogradu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takođe, u prisustvu dvojice zvaničnika u glavnom gradu Srbije Evropska investiciona banka (EIB) i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore potpisali su ugovor o kreditu od četrdeset pet miliona evra čija je svrha unapređenje sistema kontrole letenja u te dve države.

Tusk: EU želi da ostane pouzdani partner Srbije

“Evropska unija jeste i hoće da ostane pouzdan partner Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana”, poručio je, u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Donald Tusk – predsednik Evropskog saveta – izabravši da govori na srpskom jeziku.

Naveo je da je glavni razlog njegovog boravka u Beogradu, ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana, priprema majskog samite Evropske unije koji se održava u Sofiji i potvrđivanje, kako je naveo, evropske pesrpektive regiona.

“Danas je čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington, ni Ankara, ni Brisel. Odlučivaće samo Beograd. Kao Poljak i po ubeđenju Evropljanin, želim da vam kažem da je Evropska unija upravo mesto na kome niko nikome ništa ne nameće. Izgradili smo to mesto kako više niko ne bi svoju nezavisnost morao da plati krvlju. Zajedno možemo gotovo sve da postignemo” naveo je Tusk.

Tusk: EU želi da ostane pouzdani partner Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Vučić: Pričali smo i o najvažnijem pitanju za Srbiju

Njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da je jedna od najvažnijih tema razgovora dvojice zvaničnika – ujedno bila, kako je označio, i najvažnije pitanje za Srbiju - Kosovo.

“Koje predstavlja, ukoliko ne bude na adekvatan način rešeno, prepreku na našem evropskom putu nema sumnje. To je pitanje Kosova i Metohije. Mi u Srbiji smatramo da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja. Zato sam rekao Donaldu Tusku, mi možemo da prihvatamo kompromise, ali ne možemo ponižavanje Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić.

Osim toga predsednik Srbije rekao je da su teme razgovora bile i neki od zaključaka navedenih u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu članstva u Evropskoj uniji.

“Mislim da je naravno svima jasno da je mnogo posla pred Srbijom. Neke stvari smo, u poslednjih petnaest-dvadeset dana počeli da radimo vezane za vladavinu prava, ustavne amandmane, bolju saradnju sa različitim udruženjima novinara. Nadam se da će to u budućnosti dati bolje rezultate. Jer, to su važnja poglavlja – 23 i 24 za budućnost naše zemlje I to moramo da radimo zbog sebe, a ne da bi udovoljili nekom drugom”, rekao je još Vučić.

Ukazao je i da je na sastanku bilo razgovora i o projektima sa EIB-om, izgradnji kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu, ali i o autoputu Niš-Priština.

Donald Tusk i Aleksandar Vučić sa delegacijama, Beograd, 25. april
Donald Tusk i Aleksandar Vučić sa delegacijama, Beograd, 25. april

Tokom posete evropskog zvaničnika Tuska u Beogradu je potpisan i ugovor o kreditu u iznosu od 45 miliona evra između Evropske investicione banke I Kontrole letenja Srbije I Crne Gore. Svrha tog projekta je pomoć državama da dostignurelevantne propise EU i napreduju u procesu evrointegracija u području aerosaobraćaja.

Tuskov boravak na Zapadnom Balkanu

Donad Tusk je u prestonicu Srbije stigao iz Crne Gore, gde je u glavnom gradu Podgorici razgovarao sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Tom prilikom njih dvojica su ocenili da Crna Gora uspešno predvodi proces integracije u EU i predstavlja primer za države regiona.

Pre Podgorice predsednik Evropskog saveta boravio je u Albaniji gde je i počeo zapadnobalkansku turneju.

Donald Tusk će na turneji po zapadnobalkanskim zemljama provesti ukupno četiri dana. Osim Tirane, Podgorice i Beograda u agendi su mu još i Priština, Sarajevo i Skoplje. Glavna svrha njegovih poseta je priprema za samit EU-Zapadni Balkan sledećeg meseca u Bugarskoj.

U Skoplju, poslednjoj stanici svoje turneje, učestvovaće na samitu Brdo-Brioni, a cilj tog procesa, kako je saopšteno iz Evropskog saveta, je da se skupe svi predsednici zemalja Zapadnog Balkana, kao i Slovenije i Hrvatske, kako bi se ojačao politički dijalog, povećao stepen poverenja i promovisalo rešavanje postojećih bilateralih i regionalnih pitanja.

XS
SM
MD
LG