Dostupni linkovi

Za ubistvo švedske novinarke Danac osuđen na doživotni zatvor


Švedska novinarka Kim Wall
Švedska novinarka Kim Wall

Danski pronalazač Peter Madsen osuđen je u srijedu na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja za ubistvo švedske novinarke Kim Wall na njegovoj podmornici prošle godine.

Tužilaštvo je navelo da je Madsen planirao da ubije Wall (30), ili tako što će je udaviti ili joj presjeći vrat.

Ostatke njenog tijela isječenog na komade pronašla je danska policija na moru 21. avgusta prošle godine, 11 dana nakon što ga je intervjuisala na brodu koji je on napravio.

Madsen (47) je osuđen u srijedu na sudu u Kopenhagenu.Saopšteno je, da je utvrđeno da je kriv za ubistvo sa predumišljajem i seksualni napad, nakon što je prethodno priznao da je tijelo Wall isjekao na komade na svojoj podmornici i potom izbacio u vodu.

On tvrdi da njena smrt bila slučajna.

Wall je istraživala priču o Madsenovom pronalazačkom radu i posljednji put je viđena na veče 10.avgusta, kada je otišla sa njim na njegovu podmornicu koju je lično napravio, od 40 tona -UC3 Nautilus, u vodama u okolini Kopenhagena.

Njen vjerenik je sljedećeg dana alarmirao policiju, nakon što se nije vratila sa tog puta. Madsen je spašan na moru nakon što je potonuo sljedećeg dana.

Policija vjeruje da je namjerno potopio svoju podmornicu.

Osakaćeno tijelo švedske novinarke primijetio je jedan biciklista 21. avgusta, ali njena glava, noge i odjeća su u podvodnoj vreći pronađeni tek 6. oktobra.

Nakon hapšenja, Madsen je više puta mijenjao verziju događaja na podmornici.

Advokati Madsena su najavili žalbu na presudu.

XS
SM
MD
LG