Dostupni linkovi

EU, Njemačka, Rusija: Sporazum sa Iranom treba očuvati


Donald Trump i Emmanuel Macron u Vašingtonu 24. aprila 2018.

Aktuelni sporazum sa Iranom efikasno funkcioniše na sprečavanju Teherana da razvija nuklearno oružje i ne treba ga napustiti, rekla je šefica diplomatije Evropske unije, Federica Mogherini u srijedu nakon što su lideri SAD i Francuske pozvali na "novi" sporazum.

Nakon sastanka u Bijeloj kući u utorak, američki predsjednik Donald Trump i francuski, Emmanuel Macron su saopštili da žele da pregovaraju o novom sporazumu sa Iranom, koji će zamijeniti istorijski sporazum iz 2015. postignut sa svjetskim silama.

"O tome što može da se dogovori u budućnosti, vidjećemo, ali imamo jedan sporazum koji funkcioniše, i potrebno ga je sačuvati" rekla je Mogherini, po dolasku na donatorsku konferenciju o Siriji u Briselu.

Sporazum koji je Iran potpisao sa SAD, Britanijom, Francuskom, Rusijom, Kinom i Njemačkom u junu 2015., uveo je restrikcije na iranski nuklearni program, usporavajući njegov put ka razvoju nuklearnog oružja, u zamjenu za popuštanje oštrih ekonomskih sankcija pod kojima je Teheran bio.

Iran tvrdi da ne želi nuklerno oružje.

Trump je dao rok evropskim potpisnicima do 12. maja da poprave ono što on zove "užasne mane" zaprijetivši suštinski povlačenje SAD iz sporazuma.

Macron koji svoju trodnevnu posjetu Vašingtonu naziva misijom spašavanja nukelrnog sporazuma, nakon razgovora sa Trumpom je rekao da vjeruje da će biti moguće da "izgradimo nešto novo što će pokriti sve vaše brige".

Macron je rekao da se na aktuelni nuklearni sporazum gleda kao na jedan "stub" šireg sporazuma koji bi, kako je rekao, trebao uključiti tri druga "stuba" uz rješavnje dugoročnih nuklernih ambicija Irana, više od aktuelnog opsega dogovora, njihov balistički program, i ograničavanje uplitanja Irana u Siriju, Jemen i Liban.

No, danas su i Njemačka i Rusija takođe saopštili da "neće biti alternative" aktulenom sporazumu.

"Želimo da ga sačuvamo, i želimo da doprinesemo tome da SAD ostanu u ovom sporazumu nakon 12. maja" rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas po dolasku u Brisel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel takođe će kasnije ove sedmice u Vašingtonu razgovarati sa Trumpom.

U Moskvi je portparol ruskog predsjednika Vladmira Putina, Dmitrij Peskv rekao je novinaraima danas da "mi vjerujemo da nema alternative postojećem za sada" , dodajući da je pozicija Irana u svemu od ovome od najvećeg značaja.

Iranski predsjednik Hasan Rohani takođe je oštro kritikovao zahtjev za novim dogovorom.

XS
SM
MD
LG