Dostupni linkovi

Vlada Srbije u četvrtak o recipročnim merama Hrvatskoj


Ministar spoljni poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljni poslova Srbije Ivica Dačić

Vlada Srbije će u četvrtak raspravljati o recipročnim merama Hrvatskoj koja je zabranila ulazak u zemlju ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu, potvrdio je šef diplomatije Ivica Dačić. On međutim, kaže da ne zna na koga će se te mere odnositi.

Dačić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o odgovoru Beograda na potez Zagreba upotrebio izraz recipročne mere.

„To znači upravo to što znači. Valjda ste dovoljno inteligentni da procenite šta znači kad neko uradi nešto, a vi uradite isto tako. Recipročno znači da uzvraćamo istom merom“, rekao je srpski šef diplomatije novinarima u Beogradu.

Upitan na koje hrvatske ministre bi ta mera mogla da se odnosi Dačić je odgovorio da ne zna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da će Vlada Srbije reagovati recipročnim merama.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je u subotu da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg.

"Ministarstvo je osudilo današnju izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", navodi se u tom saopštenju.

"Zbog gore citirane izjave ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku", piše u saopštenju.

U nedelju je održana državna komemoracija u znak sećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac.

XS
SM
MD
LG