Dostupni linkovi

FHP: Bivši 'Škorpion' Saša Cvjetan pušten je na slobodu


Fond za humanitarno pravo dobio je potvrdu od Ministarstva pravde da je Saša Cvjetan, bivši pripadnik jedinice "Škorpioni", pušten 22. marta ove godine na uslovnu slobodu nakon izdržane više od dve trećine kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog ratnog zločina, ubistva 14 albanskih civila, žena i dece, članova porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine.

Fond je saopštio da se tom odlukom suda obesmišljava kazna, a da se patnje žrtava nipodaštavaju.

Saša Cvjetan je u dva kazneno-popravna zavoda – u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu – proveo ukupno 16 godina i četiri meseca.

Na slobodu je pušten više od tri i po godine pre isteka kazne, nakon što je uvažen njegov zahtev za uslovni otpust.

Razlozi za takvu odluku, koje sud navodi, su da je Cvjetan izdržao dve trećine kazne, da je proces resocijalizacije kod njega uspešno okončan, odnosno da je očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo.

Fond podseća da u slučaju osude za teška dela, kao što je ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zakon predviđa da sud može, ali ne mora odlučiti da osuđenog pusti na uslovni otpust.

Prema mišljenju Fonda, neke od okolnosti koje je sud trebalo da uzme u obzir su izražavanje iskrenog kajanja za izvršeno delo, saosećanje prema žrtvama i njihovim patnjama, kao i priznanje dela.

Međutim, o ovim okolnostima u rešenju Višeg suda nije bilo pomena. Tokom suđenja Cvjetan nikada nije izrazio kajanje, već je negirao krivicu, tvrdeći da postupak ima "političku pozadinu" i da on lično "nikada nije pucao u civile i decu".

XS
SM
MD
LG