Dostupni linkovi

Naglo raste broj migranata u Grčkoj


Izbeglice stižu sa Lezbosa u Atinu, ilustrativna fotografija
Izbeglice stižu sa Lezbosa u Atinu, ilustrativna fotografija

Broj migranata koji stižu na grčka ostrva učetvorosturčen je, izjavio je danas u Atini ministar za migracionu politiku Dimitris Vicas.

Ministar je tokom debate o predlogu novog Zakona o azilu rekao da su na ostrvo Lezbos, gde je najveći logor za migrante, prošle godine iz Turske stizala u proseku 54 migranta dnevno, a samo danas ih je stiglo 206.

Na svim grčkim ostrvima je tokom aprila regostrovano 2.168 dolazaka izbeglica i migranata.

U prva dva meseca ove godine bilo je po 66 dolazaka dnevno, ali od tada je broj pridošlica skočio na 126, a poslednjih dana i na 200 dnevno.

Ministar je rekao da je preko kopnenog dela granice Grčke i Turske, na reci Evros (Marici), ove godine stiglo ukupno 2.700 izbeglica i migranata, ali samo danas 340.

Ukupno je od početka ove godine preko mora do Grčke stiglo više od 7.000 izbeglica i migranata, dok je u Trsku vraćeno svega 112.

Ministar za migracionu politiku je rekao da su spremna dva plana - jedan ako se priliv broja migranata poveća za 15 odsto, i drugi za "skokovit porast" priliva.

Dodao je da o tim planovima ne može da govori javno "jer ne treba da ih saznaju naši protivnici - šverceri ljudi i oni izvan Grčke koji imaju političke namere".

Opozicioni poslanici su ocenili da Vlada Grčke u vezi s migrantima "ne čini ništa", da je "nesposobna", da "nema volje za realistično rešavanje migrantskog problema" i da je veoma zakasnila s podnošenjem predloga novog Zakona o azilu za koji je rečeno da je "improvizovan" samo s ciljem da se "razbije utisak da su granice potpuno otvorene".

XS
SM
MD
LG