Dostupni linkovi

Tužioci u Hagu: Karadžić je ispravno proglašen krivim


Radovan Karadžić drugi dan pred sudom zbog žalbi na presudu
Radovan Karadžić drugi dan pred sudom zbog žalbi na presudu

Tužioci Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu ustvrdili su, u nastavku rasprave o žalbe na presudu Radovanu Karadžiću, da je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) ispravno proglašen krivim i osuđen za genocid u Srebrenici i teroriziranjestanovništva Sarajeva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na Karadžićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog tih i drugih zločina nad Bošnjacimai Hrvatima, tužioci su zatražili da ta žalba bude u potpunosti odbačena.

Tužiteljka Laurel Baig je istakla da je dokazano da su srpske snage pod vrhovnom Karadžićevom komandom u Srebrenici ujulu 1995. počinile “najveće masovno ubistvo poslije Drugog svjetskog rata”.

Tužiteljka Barbara Goy je istakla da je VRS, pod Karadžićevom komandom, tri i po godine namjerno, neselektivno i neproporcionalno granatirala i snajperisala Sarajevo, ubivši i ranivši “10.000 civila”.

Zastupnice Optužbe zatražile su da bude odbačen i proceduralni dio Karadžićeve žalbe u kojem je tvrdio da nije imao pravično suđenje.

Tužioci su se žalili na dio presude kojim je Karadžić oslobođen optužbe za genocid u još sedam bosanskih opština, a zatražili su i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžića je Haški tribunal 24. marta 2016. proglasio krivim za djela počinjena od 1992. do 1995. – genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranjestanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

XS
SM
MD
LG