Dostupni linkovi

Brnabić zahvalila Belgiji na razumevanju regiona


Premijerka Srbije Ana Brnabić .

Premijeri Srbije i Belgije, Ana Brnabić i Šarl Mišel, razgovarali su danas u Beogradu o evropskim putu Srbije, regionalnoj stabilnosti, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Ana Brnabić zahvalila je premijeru Belgije na vremenu koje je odvojio za posetu Srbiji kako bi sa njenim zvaničnicima razgovarao o nizu važnih tema, kao i na podršci koju je Belgija pružila Srbiji za otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, ali i na tehničkoj podršci za poglavlja 23 i 24, prenosi agencija Beta.

"Posebno zahvaljujem na želji da ne samo čujete, nego i da razumete našu logiku i to šta se dešava u regionu, važne teme koje doprinose regionalnoj stabilnosti i to šta smo mi uradili na putu evropskih integracija i koja je vizija Srbije za godine pred nama", rekla je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je ekonomska saradnja Srbije i Belgije skromna, da je prošle godine bila nešto iznad 540 miliona evra i da postoji veliki potencijal za dalju saradnju.

Mišel je kazao da je Belgija odlučna da igra aktivnu ulogu da se odnosi u regionu bolje razumeju, a sve u cilju stabilnosti.

"Strateško pitanje EU je na koji način možemo da vidimo odnose sa svim zemljama u regionu a ne samo sa Srbijom i da istovremeno poštujemo istoriju. Ideja je da napravimo napor da bi na sigurnim osnovama obezbedili prosperitet i stabilnost", rekao je Mišel.

On je izrazio spremnost da se dodatno ojačajaju odnosi dve države i dodao da ima prostora da se pospeši ekonomska i finansijska saradnja.

XS
SM
MD
LG