Dostupni linkovi

Hapšenja krijumčara migranata u BiH i Hrvatskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH, zajedno s USKOK-om i MUP-om Hrvatske proveli su opsežnu akciju pod nazivom „Taurus“ i „Oks“ usmjerenu na više od 20 osoba, osumnjičenih za organizirano krijumčarenje emigranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama Evropske unije.

Radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene da su od početka 2018. godine, djelujući kao organizirana skupina, sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, prijevoza, skrivanja i krijumčarenja emigranata.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni prokrijumčarili između 100 i 200 migranata, i da su za to uzimali sume više i od 10.000 KM (5.000 eura), te ne taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Većina emigranata krijumčarena je s područja Republike Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i s područja Kosova.

Nakon pretresa i hapšenja, osumnjičeni koji su uhapšeni u BiH će biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG