Dostupni linkovi

Valentina Matvijenko u posjeti BiH


Valentina Matvijenko
Valentina Matvijenko

Predsjednica Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko stigla je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu Valentina Matvijenko se obratila delegatima Doma naroda PS BiH.

"Turbulentost na svjetskoj areni ne zaobilazi ni Balkan. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira i stabilnosti u ovoj regiji. Mi smo protiv prokušaja crtanja novih linija razdvajanja u regiji", kazala je Matvijenko, uz napomenu da je “Dejton alfa i omega funkcinisanja BiH“.

"Smatramo da je sazrela potreba za reformisanje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH", poručila je takođe Viktorija Matvijenko.

"Rusija se dosljedno zalaže za predaju organima vlasti u BiH i entitetima pune odgovornosti za ono šta se dešava u BiH. Rusija se zalaže za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH. Prisustvo stranaca ponižava narode BiH, koji bi trebalo da se vrate prerogativu da sami vladaju sudbinom svoje zemlje. Mi često postavljamo pitanje zašto druge države Evrope BiH stavljaju pred izbor: ili EU ili Rusija. Meni se čini da takav diktat nije prihvatljiv. Same zemlje bi trebale da rješavaju sa kim žele da razvijaju uzajamno korisnu saradnju", poručila je.

Valentina Matvijenko će govoritii na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Sa njom je u BiH je doputovala i tridesetočlana ruska delegacija.

XS
SM
MD
LG