Dostupni linkovi

Obeleženo 19 godina od pogibije radnika RTS-a


Zgrada je pogođena u vreme dok su emitovane vesti

U ponedeljak ujutro, u dva sata i šest minuta navršilo se 19 godina od pogibije šesnaestoro radnika Radio-televizije Srbije u NATO bombardovanju.

Poštu stradalim radnicima kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku i ove godine su odali predstavnici RTS, predstavnici državnih organa i porodice poginulih.

Godišnjica pogibije radnika RTS-a: Porodice čekaju pravdu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Nakon minuta ćutanja, u ime Radio-televizije Srbije vence su položili i sveće zapalili generalni direktor RTS Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS Vladimir Vuletić, kao i porodice ubijenih radnika, prenosi RTS.

"Devetnaest godina već stojimo ovde ispred spomenika ‘Zašto?' da odamo poštu nevino stradalima. Zašto? Zato što su svetski moćnici i čelnici NATO pakta odlučili da prvi put u istoriji ratnih sukoba bombarduju jednu medijsku kuću i da je proglase za legitimni vojni cilj", rekao je Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše.

U noći između 22. i 23. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja, sa dva projektila pogođena je zgrada Televizije Beograd u trenutku dok su emitovane vesti i tom prilikom poginulo je šesnaestoro zaposlenih.

Jedina osoba koja je osuđena zbog toga što radnici RTS-a nisu na vreme evakuisani je tadašnji direktor te televizije Dragoljub Milanović koji je 2002. godine dobio 10 godina zatvora. Do danas nije utvrđena odgovornost ljudi koji su u državnoj hijerarhiji bili iznad njega.

U napadu NATO poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić(32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

Čelnici NATO su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak, podseća RTS.

XS
SM
MD
LG