Dostupni linkovi

HRW: Liban izbacuje sirijske izbeglice iz njihovih mesta


Lokalne vlasti u Libanu izbacuju Sirijce iz njihovih gradova i krše prava koja imaju kao izbeglice i stanovnici, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch, HRW).

HRW u danas objavljenom izveštaju navodi da je od prošle godine zabeležio iseljavanja u 13 gradova i sela i da je više od 3.600 Sirijaca izbačeno na ulicu.

Navodi se i da je u tom periodu još oko 7.000 Sirijaca primorano da napusti kamp u blizini vojne baze.

Reč je o zabrinjavajućem trendu pred međunarodni samit donatora u Belgiji, za podršku Libanu i drugim susedima ratom razorene Sirije, navodi HRW.

Libanski političari navode da njihova zemlja ne može da izdrži teret prisustva gotovo milion izbeglica iz Sirije. Ta mala mediteranska zemlja ima najveći broj izbeglica po glavi stanovnika na svetu, gotovo svaki peti stanovnik je izbeglica, uključujući oko 175.000 Palestinaca.

Lokalni zvaničnici u nekoliko libanskih opština naredili su Sirijcima da odu, postavljajući na njihova vrata objave o iseljenju, a u slučaju odbijanja, slali su policiju da ih zastraši, navodi HRW.

Čini se da centralna vlast Libana ne podržava iseljenja, a HRW je apelovao da ih zaustavi.

UNHCR navodi u izveštaju iz marta da je prošle godine zabeležio izbacivanje 13.700 sirijskih izbeglica iz libanskih mesta. HRW je saopštio da su 42.000 izbeglica u riziku od iseljenja.

XS
SM
MD
LG