Dostupni linkovi

Le Drijan: Rusija ometa pristup inspektorima u Dumi


Rusija ometa pristup međunarodnih inspektora za hemijsko oružje mestu gde je, navodno, izvršen napad otrovnim gasom u sirijskom gradu Dumi, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan.

On je u pisanom saopštenju naveo da inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) još nemaju pristup mestu gde je, navodno, izvršen napad u kojem je poginulo na desetine ljudi i koji je izazvao napade koje je predvodila vojska SAD.

Le Drijan je dodao da je cilj ometanja, verovatno, da se obezbedi da dokazi o napadu nestanu i napomenuo da OPCV mora imati pun, neposredan i nesmetan pristup lokaciji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da svi mogu da vide ko sprečava stručnjake OPCV da uđu u Dumu i da ni Amerikanci ni Francuzi nisu preduzeli nikakve dalje korake od saglasnosti sa idejom da ruski i francuski stručnjaci pomognu u istrazi.

"Umesto da pošalju zajedničku misiju OPCV, oni su izvršili napade, kako bi saznali šta se ili nije dogodilo tamo", rekao je šef ruske diplomatije.

XS
SM
MD
LG