Dostupni linkovi

Međusobne pretnje Irana i Izraela ne prestaju


Visoki komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ocenio je danas da Izraelci "neće imati gde da beže, sem u more", u slučaju udara Irana, preneli su izraelski mediji.

Ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je protiv takvog pokušaja, rekavši da Izrael nikada nije bio spremniji za opšti oružani sukob.

"Prst je na obaraču i rakete su spremne u svakom trenutku u kome neprijatelj izvodi nešto protiv nas i mi ćemo ih ispaliti", rekao je brigadni general Salami u Teheranu pre tradicionalne molitve muslimana petkom u podne.

On je dodao da Iran vrlo dobro poznaje Izrael, za koji je rekao da je vrlo ranjiv zbog uske teritorije, i da je opkoljen sa svih strana, misleći na Siriju i Liban na severu i Sredozemno more na Zapadu.

Nemojte se pouzdati u vaše vojne baze jer su one na dometu i mi ih možemo napasti da ih sprečimo", rekao je iranski oficir ocenivši da je otpor Izraelu mnogo jači nego ranije i da ne bi trebalo da svoje nade polaže u SAD i Veliku Britaniju jer će nestati pre nego što saveznici stignu da mu pomognu.

Liberman je tokom posete jugu Izraela blizu pojasa Gaze odgovorio na te pretnje, rekavši da ne bi trebalo iskušavati izraelsku vojsku, ni državu Izrael.

"Spremni smo na svaki scenario. Nikada nije bilo takve spremnosti i volje i u vojsci i među narodom Izraela", rekao je on.

Najnovija napetost između te dve neprijateljske zemlje izbila je nakon udara iz vazduha na sirijsku vojnu bazu 9. aprila u kome je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

Iran, Sirija i Rusija su za taj napad optužili Izrael, a ta zemlja to nije priznala. Napadnut je navodno unapređeni iranski sistem protiv vazdušne odbrane koji je nedavno instaliran.

XS
SM
MD
LG