Dostupni linkovi

Ramafosa skratio boravak u Londonu zbog nereda u zemlji


Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa
Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa skratio je svoj boravak na samitu 53 zemlje Komonvelta u Londonu i vratio se kući zbog nasilnih protesta u zemlji.

"Predsednik je rešio da skrati učešće na sastanku šefova vlada Komonvelta u Londonu, gde vodi vladinu delegaciju, da bi pratio situaciju u provinciji Sever-Zapad", saopštilo južnoafričko predsedništvo sinoć.

Sukobi su se zaoštrili u južnoafričkoj provinciji Sever - Zapad gde demonstranti traže radna mesta, bolje javne službe i kraj korupcije. Radnje su opljačkane, barikade podignute na ulicama i vozila zapaljena.

Ramafoza je pozvao na mir i poštovanje zakona, navodi se u saopštenju.

On je pozvao demonstrante da svoje zahteve izraze mirnim putem a ne nasiljem i anarhijom, a policiju da pokaže "najveću uzdržanost" pri vršenju svoje dužnosti.

Situacija je jutros zaoštrena ali pod kontrolom u Mahikengu, glavnom gradu provincije Sever-Zapad, posle još jedne noći nasilja, javljaju lokalni mediji.

Demonstranti traže ostavku premijera provincije Supre Hahumapela, člana Ramafozinog vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

Od početka protesta u sredu privedene su 23 osobe, prema navodima policije koja je tražila pojačanja.

Jedna osoba je poginula u neredima juče, prema navodima televizije vesti eNCA, ali policija to nije za sada potvrdila.

Predsednk Ramafosa se očekuje danas u Mahikengu, epicentru nasilja koje je izbilo posle smrti dvoje meštana kojima je odbijeno lečenje u jednoj klinici zbog štrajka.

Ramafosa, kome je borba protiv korupcije jedan od prioriteta, u februaru je nasledio predsednika Džejkoba Zumu umešanog u više skandala.

Zbog nasilja u provinciji Sever-Zapad vlasti susedne Bocvane zatvorile su svoj granični prelaz s Južnom Afrikom kod Mahikenga.

XS
SM
MD
LG