Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: Aludiranje na rat neprihvatljivo


Ambasada SAD u Sarejvu
Ambasada SAD u Sarejvu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom zapaljivih i osjetljivih izjava političkih lidera u BiH koji sve češće pozivaju na podjele.

"Veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost Bosne i Hercegovine, spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo. Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasne i ne trebaju biti dio javnog diskursa. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava", navedeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine koja je bila zakazana za danas sa samo jednom tačkom dnevnog reda - „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je, nakon što nije mogla biti održana hitna sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, kazao novinarima da je to očekivana situacija, jer su klubovi stranaka već najavili da neće doći na ovu sjednicu.

"Ali, prema procedurama i prema Poslovniku, sazvao sam sjednicu i na kraju i završio sjedicu tako što sam konstatirao da nema kvoruma. Po mom mišljenju, ovdje duvaju predizborni vjetrovi i ovo što se dešava u Parlamentu BiH je očito zauzimanje pozicija za naredne izbore", smatra Bosić, prenosi Fena.

On očekuje da će ovakvih inicijativa biti još, te kaže da će on u svojstvu predsjedavajućeg Doma, svaku ispoštovati ukoliko je u skladu s Poslovnikom, sve do septembra.

Bosić je kazao da u septembru nema namjeru da zakazuje ovakve sjednice.

XS
SM
MD
LG